Jsme to, co jíme

Pro rodinnou farmu z Rychvaldu je důležitá nejen kvalita masa, které prodávají pod značkou Česká krůta, ale také plnohodnotný život zvířat, která chovají. Nyní se pro jejich výtečné krůtí můžete vydat na Hlavní třídu v Havířově.

Ve vaší prodejně na Hlavní třídě v Havířově je nyní k dostání maso z rodinné firmy B+K FARMA Rychvald. O kolik zvířat se staráte? Snažíte se dodržovat principy ohleduplného přístupu ke zvířatům?

To je pro nás alfa a omega celého podnikání. Bez zdravého a spokojeného zvířete nelze vyprodukovat kvalitní maso. Je to také naše velká konkurenční výhoda. Aktuální množství zvířat se mění dle sezony, vždy jsou to však minimálně stovky.

Jak dlouhou má vaše farma tradici?

Jedná se o rodinnou firmu, základy položili naši rodiče. Finální zpracování masa, od bourárny až po výrobu uzenin, jsme začínali my a letos tomu bude osm let.

Soustředíte se výhradně na krůtí maso. V čem je kvalitnější než jiné druhy mas?

Všeobecně je považováno za jedno z nejzdravějších. Má vyšší podíl bílkovin, selenu a zinku, a naopak nízký obsah tuků. Krůtí tuk je navíc zdravější než jiné. Má nízký bod tání, což zjednodušuje jeho trávení. Krůtí prsa mají často na jídelníčku sportovci. Krůtí stehna jsou zase chuťově srovnatelná s vepřovým masem a jsou jeho zdravější variantou.

Prodáváte výhradně maso ze svého chovu?

Ano a je to velká výhoda. Netroufnu si říct, že jsme lepší než ostatní. Existuje i mnoho jiných farmářů, kteří dělají svou práci poctivě. Vím však, že jsme jedni z mála, kteří mají celou cestu masa od prvního dne až na talíř pod kontrolou. Děláme práci svědomitě, s maximálním ohledem na zvířata.

Jak široký je sortiment vašeho obchodu?

Máme kompletní nabídku krůtího masa, od prsou až po spodní stehno, včetně vykostěných částí a mletého. Dále nabízíme sortiment velmi kvalitních uzenin, od šunky, klobásek, párků až po tlačenku, který se snažíme rozšiřovat též o kvalitní přílohy a koření.

Poradíte nám, jak poznáme, že maso, které kupujeme, je opravdu čerstvé?

Maso nesmí být oschlé ani jinak znehodnocené. Důležitá je důvěra mezi zákazníkem a prodávajícím. U nás připravujeme maso vždy čerstvé, podle poptávky zákazníků, nepracujeme se zásobami. To je naše velká výhoda. Samozřejmostí je informace o stáří masa.

Liší se poptávka zákazníků podle sezony?

Ano, ale ne příliš. Lidé začínají poznávat krásu krůtího masa nejen na grilu. Zjišťují, že nejen z prsou se dá připravit výborné jídlo.

A co cena? Je pro nakupující důležitější než kvalita?

Myslím, že lidí, kteří přemýšlejí nad kvalitou, přibývá, a dělá nám to radost. Je skvělé, že si stále více lidí uvědomuje, že jsme to, co jíme, a tak bychom na kvalitě surovin měli šetřit co nejméně.

Pečený krocan je tradiční americký pokrm. Najdou se zákazníci, kteří si kupují celého krocana?

Poptávka není tak velká, abychom měli celé kusy běžně. Celou krůtu či krocana si však můžete objednat na kteroukoli naši prodejnu nebo si je lze nechat dovézt až domů.

V nabídce máte i tzv. krůtičky troubovky.

Jedná se o krůtu menší velikosti, obvykle o váze 5‒7 kg. Ta se vejde do běžné evropské trouby na pečení vcelku.

Prozradíte nám nějaký prověřený rodinný recept na přípravu krůtího masa?

Doma připravujeme krůtu často. Máme rádi klasiku, například pečené stehno s bramborem a špenátem, ale také rádi experimentujeme, nejčastěji směrem k asijské kuchyni. S chutí používáme také mleté maso, třeba do lasagní či karbanátků.

Zpracování osobních údajů probíhá v souladu s dokumentem: Zásady zpracování osobních údajů.

Mám zájem o zasílaní podobných nabídek v případě, že by nemovitost již nebyla dostupná.